Spijt over je studiekeuze, wat nu als je ontevreden bent?

Spijt over je studiekeuze, wat nu als je ontevreden bent?

13 September 2019

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je op dit moment niet blij bent met je gemaakte studiekeuze. Misschien ben je pas net begonnen, of zit je al in je derde jaar. Het is hoe dan ook een vervelende situatie om in te zitten. In dit artikel ga ik je helpen met het kijken naar oplossingen en/of alternatieven.

Wat zijn je mogelijkheden binnen deze studie?

Stel, je hebt gekozen voor de studie rechten omdat het veel toekomstperspectief biedt, maar je hebt er eigenlijk helemaal geen passie voor. Dan kan je goed begrijpen dat je hier niet vrolijk van wordt. Gebaseerd op hoever je bent met je studie is het handig om naar mogelijkheden binnen dit veld te kijken.

Zit je in je eerste jaar? Dan zou je door kunnen werken tot aan je propedeuse en daarna beginnen aan een nieuwe opleiding. Door het behalen van je propedeuse heb je veel pluspunten wanneer je solliciteert naar een baan en als je daarnaast dan ook een andere studie voltooid hebt, zorgt dit gelijk voor extra ervaring in twee verschillende vakgebieden. Zo voorkom je dat je deze studie moet afmaken, maar neem je wel alle kennis van het eerste jaar mee in één certificaat.

Zit je juist in je 2e of 3e jaar, dan is het wellicht mogelijk om een double-degree studie te volgen. Je kan dus een studie volgen waar je wel plezier uit haalt, en daarbij met deze studie je kennis opdoen in dit vakgebied waardoor je wel de voordelen hebt van een breed werkveld in de toekomst. Helemaal als je het kan combineren met je tweede studie. Als dit niet mogelijk is, kan je met je minor wellicht nog een interessante studie kiezen om te zien of dat iets voor je is om op over te stappen.

Wat zijn je mogelijkheden buiten deze studie?

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat overstappen op een andere studie financieel niet haalbaar is. Dat is heel jammer, maar ook dan kan je doorwerken naar een fijnere studie. Zo kan je bijvoorbeeld gaan rondkijken naar een werkgever die opleidingen aanbied die bij dat vakgebied passen. Doordat jij al hebt gestudeerd, of je nu je diploma hebt of niet, geef je aan dat je over het niveau beschikt dat zij zoeken en kan je door middel van hun programma een studie doen die bij je past en bij de baan die je wil doen.

Tussenjaar

Een andere optie is om een tussenjaar te nemen. Je hoeft in dit jaar niet te betalen voor een studie, maar je voortgang blijft wel staan. Dit jaar kan je gebruiken om werkervaring op te doen om te zien wat je nou eigenlijk wil doen later in je leven, of je kan dit jaar gebruiken om te reizen en je andere interesses uit te zoeken. Misschien kom je er zelfs achter dat het helemaal niet zo erg is om een studie te volgen waar je wat minder interesse in hebt omdat het je leidt naar een studie waar je wél interesse in hebt.

Om een tussenjaar te volgen zijn er verschillende programma’s die zich specialiseren in het vinden van je interesses, maar je kan het ook zelf uitzoeken. WWOOF’ing is ook steeds populairder aan het worden, hierbij werk je in het buitenland (vaak op een boerderij) in ruil voor kennis, eten, onderdak en soms ook geld. Zo kom ontmoet je nieuwe interessante mensen en doe je nieuwe ideeën op waar je eerder nog nooit aan had gedacht.

Wisseling van niveau

Als student heb je op het MBO en HBO altijd de optie om een stapje hoger te zoeken naar een interessante studie. Maar ook op het WO kan je er voor kiezen om juist een opleiding op het HBO of MBO te volgen.

Als jij namelijk een praktische studie zoals HBO Informatica veel leuker vindt dan de theoretische Informatica op het WO, dan kan je gewoon aan het begin van het schooljaar een switch maken.

Of misschien is het juist andersom, dat je het fijner vindt om theoretisch aan het werk te gaan in plaats van praktisch. Dan zorg je ervoor dat je je propedeuse haalt zodat je over kan stappen op het WO. Als student heb je nou eenmaal veel vrijheid, en je kan er zelf voor zorgen dat dit in je voordeel werkt.

Uiteindelijk gaat het er om dat je doet waar je gelukkig van wordt. Welke studie je ook volgt, er zit altijd een droombaan voor je tussen. Kijk naar wat bij jouw studie de mogelijkheden zijn om te wisselen of om te stoppen en maak daar gebruik van. Als laatste wil ik je nog meegeven dat elke studie een studieadviseur heeft, zij zijn gespecialiseerd in het helpen van studenten met het vinden van een passende studie voor hen. Wees dus niet bang om ze te benaderen, het kan alleen maar in je voordeel werken!