Vijf Tips Tegen Keuzestress bij het Zoeken naar een Nieuwe Baan

Vijf Tips Tegen Keuzestress bij het Zoeken naar een Nieuwe Baan

20 September 2019

Een nieuwe baan vinden kan best stressvol zijn, of je nu gewoon naar iets nieuws op zoek bent of omdat je een baan nodig hebt. Gelukkig bestaan er meerdere manieren om deze stress te verminderen en de zoektocht naar de perfecte baan iets makkelijker voor je te maken. In dit artikel geef ik je vijf tips om je zoektocht zonder stress te laten verlopen.

Haast je niet

Natuurlijk is het belangrijk om een goed betaalde, leuke baan te vinden, maar je hebt er zelf weinig controle over wanneer je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Het vinden van een baan kost tijd. Soms heb je geluk en vind je je droombaan binnen een week, soms moet je maanden wachten tot je een reactie krijgt van een andere optie. Je kunt gaan stressen over het vinden van een baan, maar behalve het solliciteren heb je er weinig invloed op. Probeer het zoeken leuk te maken door het te combineren met een taartje in een leuk café of neem een dagje vrij om een mooie wandeling te maken. Even voor jezelf zorgen tussendoor kan echt geen kwaad.

Maak een schema

Dat brengt mij tot mijn tweede tip: maak een schema. Het vinden van een baan en de bijkomende stress kan er binnen no-time voor zorgen dat je tijdens je vakantie nog steeds aan het scrollen bent op websites. Dit is niet leuk, maar ook niet gezond. Je hersens hebben namelijk een moment nodig om even op te laden en bij te komen.

Door het maken van een schema heb je overzicht op welke taken je wanneer uitvoert en hoe lang je er per taak mee bezig bent. Het zal in het begin even wennen zijn om even niet met je zoektocht bezig te zijn, maar al snel zal je een flink verschil merken!

Onderzoek het bedrijf

Dit is een handige tip voor als je eenmaal een sollicitatiegesprek hebt, maar ook een goede tip voor wanneer je juist een motivatie aan het schrijven bent. Wanneer jij weet bij welk bedrijf je solliciteert en waar zij waarde aan hechten, kan je dit gebruiken om in je motivatie te verwerken. Zo kom je erg goed voorbereid over en zullen ze eerder geneigd zijn om je uit te nodigen voor een gesprek.

Een bijkomend voordeel van het onderzoeken van een bedrijf is dat je soms een geschiktere positie tegenkomt tijdens je onderzoek. Of misschien is er iets in je sollicitatie dat de werkgevers daar aanspreekt waardoor zij je een andere positie kunnen aanbieden.

Houd alle opties open

Je hebt vast een perfecte baan voor ogen wanneer je gaat solliciteren, dus wijs je alle andere open posities af. Of misschien heb je juist dé perfecte baan gevonden en je sollicitatie gestuurd dus stop je met verder zoeken nog voor je een reactie terug hebt. Dit is heel natuurlijk gedrag, maar het weerhoudt ons er wel van om gebruik te maken van alle beschikbare mogelijkheden. Misschien zit de perfecte baan wel verstopt achter een simpele advertentie voor een administratief medewerker, dat weet je van te voren niet.

Ook wanneer je bijna zeker weet dat die ene baan hem gaat worden moet je niet gelijk stoppen met zoeken, want soms veranderen dingen opeens en zit je zonder sollicitaties en zonder baan. Als je wel de baan krijgt en nog een sollicitatie hebt kan je altijd bellen of mailen om te laten weten dat je al een andere optie hebt gevonden en ze bedanken voor hun tijd.

Neem afwijzing niet persoonlijk

Het kan zo voorkomen dat je niet geaccepteerd wordt voor een leuke baan, of dat je misschien zelfs niet eens uitgenodigd wordt. Laat dit je niet ontmoedigen! Bel het bedrijf op, of stuur ze een mail en vraag om feedback. Wat maakt dat jij niet de kandidaat bent die zij zoeken? In de meeste gevallen zullen ze hier gewoon antwoord op willen geven. Deze informatie kan je dan gebruiken om aan jezelf te werken en je sollicitaties er steeds beter uit te laten zien. Als je meerdere keren te horen krijgt dat je over te weinig ervaring beschikt, kan je ook gaan kijken naar cursussen die deze kennis aanbieden om jezelf meer vaardigheden aan te leren.

Een baan vinden gaat helaas niet vanzelf, daarom is het belangrijk om er alles aan te doen. Wijs vrienden en familie met goede tips ook niet af, zij kunnen je juist helpen met goede referenties of misschien weten ze toevallig wanneer er een positie vrijkomt bij hen op de werkvloer. Maak je vooral niet te veel zorgen om de toekomst, want met deze tips kom je er sowieso!